کارگاه چالش های کشت زعفران (قسمت اول، تولید )

چالش های کشت زعفران ، راهکار ها و روش های بهبود بهره وری کشت این گیاه ارزشمند، نام کارگاه آموزشی است که آذرماه امسال (۱۳۹۷) در حاشیه همایش تجلیل از تولیدکنندگان برتر بخش کشاورزی و ترویج شهرستان قائنات، در خراسان جنوبی برگزار شد. در این همایش  دکتر علیجان سالاریان مسئول امورپژوهشی پژوهشکده ملی زعفران ، توضیحاتی را برای تولیدکنندگان برتر حوزه کشاورزی ارئه دادند. با توجه به کاربردی بودن موارد مطرح شده در این کارگاه یک روزه ، بر آن شدیم تا برای اولین بار فیلم این کارگاه را در وب سایت کافه زعفران منتشر و در دسترس عموم علاقه مندان به این صنعت قرار دهیم. توضیحات این کارگاه شامل سه بخش

  • تولید و فناوری زعفران
  • افزایش بهره بری زمین زیر کشت
  • اقتصاد و بازاریابی زعفران

می باشد که در سه بخش مختلف به صورت سه فیلم رایگان با عنوان چالش های کشت زعفران در دسترس شما مخاطبین عزیز کافه زعفران قرار می گیرد. همراه ما باشید.

اهمیت صنعت زعفران در ایران

صنعت زعفران در ایران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. حجم قابل توجه تولید زعفران در جهان به نسبت سایر کشور ها و همچنین اشتغال ایجاد شده در صنعت زعفران تنها بخشی از اهمیت بالای این صنعت در کشور را نمایان می کند. زعفران در ایران قدمتی ۲۵۰۰ ساله دارد به همین دلیل است که زعفران ریشه در تاریخ ما دارد. با بررسی کتب تاریخی به قدمت کاشت زعفران در کشور واقف می شویم به طوری که در کتاب تاریخ قم ، به رایج بودن کشت زعفران در زمان ساسانیان در این استان از کشور عزیزمان اشاره شده است و حتی در این کتاب ذکر شده است که در آن برهه از تاریخ ، از زعفران، به جای پول  به عنوان یک گیاه ارزشمند، در مبادلات تجاری  استفاده می شده است.

چالش های تولید زعفران

 

برای اینکه بتوانیم قدردان میراث به جامانده از گذشتگانمان باشیم بایستی با دقت چالش های کشت زعفران به خصوص چالش های جدید موجود در این صنعت را مطالعه نماییم و با روش های مقابله با آن ها به قدر کفایت آشنا شویم.  تغییرات اقلیمی صورت گرفته در کشور لزوم توجه بیش از پیش به چالش های کشت زعفران را دو چندان می نماید.

تغییرات اقلیمی صورت گرفته در کشور لزوم توجه بیش از پیش به چالش های کشت زعفران را دو چندان می نماید.

مشکلات و نواقص موجود در تولید زعفران کشور:

در حال حاضر زعفران در اکثر نقاط کشور کشت می شود (غیر از مناطق شمالی کشور که دارای رطوبت بالایی است). اما متاسفانه شاهد نواقصی و مشکلاتی در تولید این محصول می باشد. اهم نواقص شناسایی شده در فرآیند تولید زعفران به شرح زیر می باشد:

  • بازده پایین سیستم کشت
  • روشهای کشت نادرست
  • سطح عملکرد پایین
  • عدم باروری زمین (یا کاهش بهره وری زمین های کشاوزی)
  • روشهای برداشت نادرست
  • روشهای فرآوری قدیمی
  • چالش های حوزه اقتصاد و تجارت و بازار یابی

در این قسمت از کارگاه آموزشی مشکلات تولید زعفران  شرح داده شده و راه حل هایی برای حل این مشکلات و نواقص توسط دکتر سالاریان ارائه می شود.

چالش های کشت زعفران

چالش های کشت زعفران

در این ویدئوی چالش های کشت زعفران چه مواردی را یاد میگریم؟

اولین مورد مطرح شده در این فیلم آموزشی اهمیت استفاده از پیاز مناسب زعفران برای کشت این محصول می باشد که در این بخش دکتر سالاریان به مقایسه یک زمین با رعایت پیاز مناسب برای کاشت و زمینی که این مورد در آن نادیده گرفته شده است می پردازند.

مورد بعدی اهمیت استفاده از کود های مناسب برای تغذیه زمین زیر کشت است که باز هم با ذکر نمونه به بررسی این مورد پرداخته می شود.

پس از به اهمیت بهره وری مناسب از زمین زعفران پرداخته می شود و با نمایش مثال های عینی این موضوع و اهمیت رعاینت آن تشریح می گردد.

در ادامه به روند کشت و کار زعفران در کشور و سهم تولید کشور در  این محصول در دنیا پرداخته می شود. و مقایسه ای بین عملکرد تولید و بازدهی زعفران در کشور که متاسفانه به اندازه مطلوبی نیست پرداخته می شود.

برای دیدن و دانلود بخش اول این کارگاه آموزشی چالش های کشت زعفران می توانید از لینک زیر استفاده ویدئو را به صورت رایگان دانلود کنید.

رایگان – خرید

لطفاً ما را با درج نقطه نظرات خود در رابطه با این ویدئو، در بالابردن کلیپ های آموزشی یاری نمایید.

 

مراحل خرید فایل دانلودی
اگر محصول را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

  1. حسین :
    ۲ بهمن ۱۳۹۷

    با سلام و عرض خداقوت
    ممنون بابت فیلم‌ها و مطالب مفیدتان در مورد زعفران
    لطفا در صورت امکان فیلم کارگاهی که وعده آن را داده‌اید میزان نور و وسایل ایجاد آن، میزان رطوبت وسایل آن ومکان قراری آن‌ها را به تصویر بکشید
    همچنین اگر کولر جهت سرمایش در یک طرف گلخانه قرار گیرد برای تمام گلخانه مفید است؟
    لطفا در فیلمتان تمام وسایل و لوازم بکار گرفته شده در گلخانه را با جزئیات به نمایش بگذارید
    با تشکر

    • محسن سلیمی فرد (کارشناس کشاورزی) :
      ۴ بهمن ۱۳۹۷

      با سلام
      با تشکر از شما که مقالات و ویدیوهای ما را دنبال می کنید. مبحث طراحی فضای گلخانه کاشت زعفران و نکته های فنی آن همانطور که قول داده بودیم به زودی تدوین شده و بر روی سایت قرار خواهد گرفت. یک نکته کلی در خصوص خنک سازی سالن کاشت زعفران این است که باید محدوده دمایی مورد نظر فراهم شود. باتوجه به اینکه ظهور گل ها در پاییز و در هوای خنک است. اما مساله اصلی تامین رطوبت مناسب است. کولر آبی می تواند رطوبت مناسب را فراهم کند اما در صورتی که هوا گرم باشد توانایی خنک کردن هوا را نخواهد داشت. فقط باید این نکته را در نظر بگیرید که به نقطه شبنم نرسیم. چراکه با ظهور شبنم بر روی پیاز ها سبب ریشه زایی پیاز زعفران می شود. کولر آبی خود یک رطوبت ساز ساده می باشد، اما قابلیت ایجاد رطوبت بالا را ندارد.
      در صورت استفاده از هوا ساز یا کولر توزیع هوای مرطوب در کل سالن باید بصورت یکنواخت گیرد می توانید از کانال های پارچه ای یا پلیمری استفاده کنید. کانال های فلزی در این شرایط رطوبتی بالا به سرعت دچار اکسایش خواهند شد و همچنین به دلیل اینکه کشت طبقاتی است باید دمای تمام قسمت های سالن یکنواخت باشد.چرا که معمولا در ارتفاع بالاتر دمای هوا ۵-۷ درجه گرمتر می باشد. بنابر این برای گردش هوا در داخل سالن نیز باید تمهیداتی صورت گیرد.

  2. hpoorhadian@yahoo.com :
    ۲۶ دی ۱۳۹۷

    با سلام و عرض خسته نباشید
    مطالب و فیلم‌ها عالی هستند
    فیلم صبحت‌های دکتر سالاریتان بسیار عالی است اما به نظر می‌رسد قسمت سومی هم داشته باشد لطفا اگر داره آن هم بارگذاری کنید
    لطفا در مورد کشت ایروپونیک بیشتر مطلب بگذارید به خصوص در مورد میزان نور و نحوه به کارگیری وسیله سرمایی و رطوبت ساز
    لطفا اگر مقدر هست فیلمی از قسمت‌های مختلف گلخانه (ایروپونیک)که کشت در آن انجام شده است ارائهدهید

    • سید ایمان فیض بخش (مدیر) :
      ۲۶ دی ۱۳۹۷

      سلام و ارادت.
      سپاس بی پایان از لطف و پیگیری شما .
      فیلم های دکتر سالاریان در سه قسمت ضبط شده و قسمت سوم در حال آماده سازی برای انتشار در سایت می باشد که ان شاا… در همین هفته منتشر خواهد شد.
      حتما فیلم های بیشتری در رابطه با کشت ایروپونیک منتشر خواهند شد و سعی تیم ما بر این هست که این مطالب به صورت مستند و از سراسر دنیا صورت پذیرد.
      هم اکنون فیلم یک کارگاه آموزشی در رابطه با کشت ایروپونیک در حال تدوین است و به زودی یک مصاحبه با یکی از تولیدکنندگان زعفران ایروپونیک در کشور در سایت منتشر خواهد شد.

0