کشت ایروپونیک برای تازه کارها

کشت ایروپونیک چیست؟

موسسه آزمایشگاهی کابوت برای آزمایش بر روی ریشه های لوبیا ، سیستم های ایروپونیک را در فاصله سال های ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۴ ابداع نمودند. اما کشت ایروپونیک چیست؟ همانطور که از نام آن بر می آید سیستم های ایروپونیک از گردش هوای اطراف بخش اصلی گیاه برای تغذیه گیاه با استفاده از یک جریان میست یا مه پاشی حاوی مواد غذایی استفاده می کند.

در این سیستم ریشه ها در هوا معلق می باشند و از یک میست، هوای مرطوب حاوی مواد غذایی با دوره های زمانی خیلی کوتاه اما با تکرار زیاد برای تغذیه گیاه استفاده می کنند. اگرچه در برخی موارد این سیستم را نوع تغییریافته ای از سیستم های آب کشت یا هیدروپونیک می دانند اما این سیستم با سیستم های رایج هیدروپونیک تفاوت های اساسی دارد.

کشت ایروپونیک

کشت ایروپونیک

الگوی کشت ایروپونیک از کاشت سبزیجاتی نشأت گرفته است که محیط مرطوب و سرشار از اکسیژن، مطلوب ریشه های آنها است. شرایط بهینه رشد با کنترل دقیق دما و رطوبت، شرایط را برای یک کشاورزی سودمند با بازدهی بالا فراهم می کند. حتی در این سیستم تغذیه گیاه در یک محیط مدار بسته صورت می گیرد و می توان در مصرف مواد غذایی صرفه جویی نمود. به عنوان نمونه در یک کشت رایج برای تولید یک کیلوگرم بادمجان ۲۵۰ تا ۳۵۰ لیتر آب مصرف می شود در حالی که در کشت هیدروپونیک این مقدار تا ۶۵ لیتر و برای یک سیستم ایروپونیک این مقدار به ۱۵ تا ۲۵ لیتر آب جذب شده در سیستم کاهش می یابد.

در کشت ایروپونیک می توان تولید محصول را افزایش داد و در مقایسه با سیستم های رایج و حتی سایر سیستم های کشت بدون خاک صرفه جویی قابل توجهی انجام داد. در سیستم های ایروپونیک هرگونه فضای موجود در گلخانه بصورت عمودی مورد بهره برداری قرار می گیرد. هر مقدار فضای موجود در گلخانه اعم از عمودی و افقی می تواند در کشت گلخانه ای مورد استفاده قرار گیرد.

در کشت ایروپونیک می توان تولید محصول را افزایش داد و در مقایسه با سیستم های رایج و حتی سایر سیستم های کشت بدون خاک صرفه جویی قابل توجهی انجام داد.

تفاوت کشت ایروپونیک با کشت های هیدروپونیک یا آب کشت

درکشت ایروپونیک ، پروش گیاهان در وضعیتی است که ریشه در معرض جریان هوا قرار می گیرد. اما در کشت هیدروپونیک ریشه های گیاه برای تغذیه در  عرض جریان سیال محتوی ماده غذایی قرار می گیرند.

بیشتر بخوانید:  کشت ایروپونیک انواع، مزایا و معایب

اهمیت کشت ایروپونیک در چیست؟

در حالی که قیمت سبزیجات در حال افزایش هستند و سبزیجات بازار، تازگی خود را از دست می دهند و فراتر از آن سبزیجات تولید شده عاری از مواد شیمیایی نیستند کشت ایروپونیک یا هواکشت گیاهان درحال تبدیل شدن به نامی برای پرورش سبزیجات در استفاده روزانه در میز آشپزخانه ها در شهرهای بزرگ می باشد. از آنجا که این تکنیک کشت،گیاهان عاری از خاک است، نیروی کار مورد نیاز به شدت کاهش می یابد و از طرفی هم خاک ها آلوده نمی شوند. زمانی که یک سیستم آماده بهره برداری شود با کمترین فعالیت باغبانی کر می کند و نیازبه حداقل مراقبت دارد. یک مزرعه ایروپونیک می تواند برای تکثیر گیاهان، به محصولی قابل توجه مورد استفاده قرار گیرد، همچین در این تکنیک می توان از تمام ظرفیت و فضای محل کشت برای سطح زیر کاشت استفاده نمود.

 

ایروپونیک چیست؟

ایروپونیک چیست؟

افزایش مواجهه با هوا در کشت ایروپونیک

وجود هوا در ناحیه ریزوسفر یا ناحیه ریشه برای رشد گیاه حیاتی است، در سیستم های ایروپونیک بهترین محیط با تغذیه هوای پاکیزه و محلول غذایی فراهم می شود. رساندن اکسیژن و مواد غذایی به ریشه گیاهان رشد گیاه را بیش از پیش تحریک می دی اکسید ppm کند. هوادهی بیشتر در ناحیه ریشه، رشد پاتوژن ها را متوقف می کند. گیاهان برای فتوسنتز به ۴۵۰ تا ۷۸۰ کربن محلول در هوا نیازمندند که این مهم در سیستم های ایروپونیک فراهم می شود.

تأمین آب و مواد غذایی در کشت ایروپونیک

در کشت ایروپونیک تامین مواد غذایی و آب برای ریشه گیاه از طریق اسپری کننده ها، مه ساز ها و مه پاش ها یا هر وسیله ای که بتواند یک مه لطیف تولید نماید انجام می شود. اندازه قطرات تولید شده، نکته کلیدی این نوع تغذیه است. قطراتی با قطر ۲۰ -۱۰۰ میکرون سبب توسعه کانوپی ریشه برای تولید پایدار گیاه می گردند و قطرات بالای ۱۰۰ میکرون سبب کاهش اکسیژن رسانی به ریشه می گردند.

بیشتر بخوانید:  کشت ایروپونیک زعفران و کاهش مصرف آب

محیط عاری از بیماری

درصورتی که گلخانه ایروپونیک به خوبی مدیریت شود، شانس ورود حشرات و بیماری ها به شدت کاهش می یابد، به دلیل عدم تماس ریشه ها با یکدیگر و نبود واسط انتقال بیماری ، انتقال بیماری از گیاهی به گیاه دیگر کمتر خواهد بود. یک گیاه آلوده بخصوص را می توان به راحتی ایزوله و نابود کرد بدون اینکه به دیگر گیاهان آسیبی وارد شود. از آنجا که محیط گلخانه عاری از بیماری، سرشار از مواد غذایی و اکسیژن است محصولات را می توان در تراکم بالاتر و در بالاترین سطح تولید اقتصادی، به بهره برداری رساند.

طراحی و مصالح مورد نیاز برای طراحی سیستم های ایروپونیک

مهمترین فاکتور طراحی کشت ایروپونیک ایجاد کوچکترین اندازه قطره آب ممکن است، قطرات ریز تر با ایجاد یک میست یا مه لطیف ریشه های حجیم ترو پرتراکم تری ایجاد می کنند، که سطح جذب بالاتری خواهند داشت و به همان نسبت مواد غذایی و اکسیژن بیشتری جذب خواهند نمود. یک محفظه رشد مناسب باید خصوصیات زیر را داشته باشد:

باید نور ناگذر باشد. به این معنی که بتوان ورود نور طبیعی به آن را بخوبی کنترل نمود.

بهتر است تهویه هوا بخوبی در آن صورت گیرد و باید قابلیت حفظ رطوبت را داشته باشد. معمولاٌ طراحی های ناقص این سیستم آن قدر هوابند هستند که اجازه ورود اکسیژن کافی را نمی دهند تا مانع از دست رفتن رطوبت شوند. یک طراحی میانه که بتواند بین رطوبت، سطح اکسیژن، نور و تغذیه مستمر مواد غذایی و همزمان بین چهار فاکتور تعادل مناسبی برقرار کند، بهترین طراحی ممکن می باشد.

یک طراحی میانه که بتواند بین رطوبت، سطح اکسیژن، نور و تغذیه مستمر مواد غذایی و همزمان بین چهار فاکتور تعادل مناسبی برقرار کند، بهترین طراحی ممکن می باشد.

مصالح مورد نیاز ساخت کشت ایروپونیک

  • محفظه، مخزن یا تانک نگه داری محلول مواد غذایی
  • یک محفظه برای رشد ریشه ها
  • یک پمپ آب شناور با کیفیت
  • برای توزیع آب در سیستم PVC لوله و اتصالات
  • یک تایمر برای پمپ آب
  • مه پاش یا آب پاش مورد نیاز برای اسپری کردن.
بیشتر بخوانید:  چگونه زعفران مصرفی سالیانه خود را ، خودمان بدست بیاوریم ؟ + ویدئو

تا اینجا به سوال ایروپونیک چیست؟ پرداختیم. اما اگر می خواهید بیشتر با این روش کشت آشنا شوید و از مزایا و معایب آن بدانید پیشنهاد ما این است که مقاله مزایا و معایب کشت ایروپونیک را در کافه زعفران مطالعه کنید.

در صورت تمایل برای دانلود کامل مقاله به صورت PDF  به روی لینک زیر کلیک کنید.

کشت ایروپونیک

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0