کشت ایروپونیک زعفران و کاهش مصرف آب

کاهش مصرف آب در کشت ایروپونیک زعفران! شاید شما هم چندین بار این مطلب را شنیده یا در سایت های مختلف خوانده اید که در کشت گلخانه ای زعفران ، مصرف آب بسیار کم است . حتما کنجکاو شده اید درمورد آن تحقیق کنید.  در این مقاله می خواهیم به بررسی چگونگی کاهش مصرف آب در کشت ایروپونیک زعفران یا همان کشت گلخانه ای گیاه زعفران بپردازیم . اگر شما هم به این روش کشت علاقه دارید یا تازه می خواهید این روش را شروع کنید تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید .

آبیاری منظم، لازمه کشت زعفران

کاشت گیاه زعفران اصولی است و نیاز به آموزش دقیق در این زمینه دارد. برای تولید محصولی باکیفیت باید تمام شرایط پرورش آن را در نظر بگیریم. آبیاری منظم یکی از شرایط لازم و ضروری برای رشد کردن گیاه زعفران است. گیاه زعفران برای رشد مطلوب خود به آبیاری مخصوصا در فصل گلدهی یعنی اوایل مهر تا اواسط آبان ماه نیاز دارد همچنین بعد از کاشت پیاز زعفران ( حدود ۱۰ تا ۱۵ روز بعد از کاشت پیاز در خاک ) نیز باید آن را آبیاری کرد.

میزان آبیاری گیاه زعفران به روش سنتی

آبیاری گیاه زعفران از نظر رشد جوانه، گل و علف پیاز آن بسیار حائز اهمیت است . زعفران در طول سال تقریبا به ۵ مرتبه آب دهی نیاز دارد. ( البته این میزان بسته به میزان بارندگی سالانه در کشور متغیر است.) نیاز این روش کشت با آبیاری به روش سنتی باعث هدر رفت میزان زیادی آب می شود مخصوصا در سال های اخیر که میزان بارندگی در نقاط کویر کشور ما که بیشترین تولید زعفران را دارند، به حداقل رسیده است و می توان گفت که با خشکسالی رو به رو هستیم .

امروزه با توجه به محدودیت منابع آبی و از بین رفتن و خشک شدن بسیاری از سفره های آب زیر زمینی، رودخانه ها و قنات ها در کشور و از طرفی ارزشمند بودن گیاه زعفران هم از نظر مصارف دارویی و تغذیه ای و هم از نظر اقتصادی ، بسیاری از جوانان و کشاورزان به این فکر افتادند که این محصول گران بها را به روش گلخانه ای و با حداقل مصرف آب و با همان کیفیت کشت سنتی و یا حتی بهتر از آن تولید و به بازار مصرف عرضه کنند.

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره پیاز زعفران

کاهش مصرف آب در کشت ایروپونیک زعفران

قبلا در رابطه با مزایای کاشت بدون خاک زعفران، در کافه زعفران به تفصیل صحبت کرده ایم. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مزایای این نوع روش کاشت، می توانید از لینک زیر استفاده کنید:

در این روش کشت گلخانه ای که ایروپونیک نامیده می شود باید از پیاز درشت و مرغوب استفاده شود که آن را در بهترین شرایط آب و هوایی در گلخانه قرار می دهند . آبیاری هم در گلخانه انجام نمی شود فقط محیط کشت را مرطوب نگه می دارند. این خود مزیت بزرگ این روش در برابر روش کشت سنتی است. در واقع می توان گفت آب مصرف شده در کشت ایروپونیک نصف یا حتی کمتر از آب مصرف شده به روش کشت سنتی است. همچنین زعفرانی که با روش ایروپونیک به دست می آید بسیار مرغوب تر و با کیفیت تر از روش سنتی است . در ضمن در روش های سنتی کشت در زمین زعفران به دلیل قرار گرفتن مستقیم گیاه در برابر نورخورشید مقدار زیادی از آب داده شده به گیاه تبخیر و از دسترس گیاه خارج می شود یا ممکن است آب نفوذ کرده به داخل خاک توسط گیاه یا جانور دیگری گرفته شده و آن مقدار که گیاه زعفران به آب نیاز دارد به پیاز زعفران نرسد و این خود یکی از معایب کشت سنتی است که هم به هدر رفت آب کمک می کند و هم باعث می شود کیفیت زعفران تولیدی کاهش یابد.  همچنین ممکن است آبی که به طور مستقیم به پیاز برسد ریشه زایی گیاه را در زمان گلدهی افزایش دهد و یا باعث پوسیدگی پیاز زعفران شود و یا حتی بیماری خاصی را به پیاز منتقل کند که احتمال وجود این موارد از بازدهی محصول به طور چشمگیری کم می کند و اگر بیماری به پیاز های دیگر منتقل شود ممکن است کل زمین در حال کشت را دربرگیرد و خسارات زیادی به کشاورزان وارد سازد. اما در روش ایروپونیک تامین آب مورد نیاز گیاه زعفران فقط از طریق رطوبت محیطی است و آب به هیچ عنوان با پیاز زعفران تماس مستقیم ندارد. پس کاهش مصرف آب در کشت ایروپونیک زعفران تا به اینجا بدیهی به نظر می رسد.

در روش ایروپونیک تامین آب مورد نیاز گیاه زعفران فقط از طریق رطوبت محیطی است و آب به هیچ عنوان با پیاز زعفران تماس مستقیم ندارد.

در کاشت ایروپونیک زعفران آب همراه با مواد معدنی محلول و کودهای شیمیایی که برای رشد زغفران لازم است مدام به گیاه اسپری شده ( اکثر سیستم های گلخانه ای یا ایروپونیک کاشت زعفران دارای یک یا چند پمپ هستند که به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به حضور نیروی انسانی رطوبت را تامین می کنند. )  و چون خاکی در این روش مورد استفاده قرار نمی گیرد تمام این عناصر مورد نیاز به طور مستقیم در دسترس ریشه گیاه زعفران است و این باز هم مزیت مهمی در مقابل روش سنتی است که هم مدیریت بهینه در مصرف آب در کشت زعفران است و هم زعفرانی با کیفیت و رنگ و طعم بهتر از آن به ما تحویل می دهد.

بیشتر بخوانید:  ده مزیت کشت ایروپونیک زعفران

شاید به عقیده خیلی ها کشت گلخانه ای زعفران آن کیفیت کشت سنتی را نداشته باشد و یا گیاه زعفران را با انواع کود های شیمیایی و سم دهی وادار به گل دادن کنند اما باید گفت که این عقیده کاملا نادرست است و زعفرانی که در کشت ایروپونیک تولید می شود کیفیت بالاتری نسبت به زعفران تولید شده در کشت سنتی دارد. درست است که هزینه اولیه برای تهیه دستگاه پمپ آب برای گلخانه کشت زعفران بالا است و این خود یکی از معایب این کشت است ولی اگر بدانیم که با این روش علاوه برکمک به بهبود منابع آبی کشور در چندین سال کشت هزینه های مصرفی خود ما را هم از قبیل

  • کاهش مصرف آب در کشت ایروپونیک زعفران
  • تولید محصول بیشتر در کمترین مساحت زیر کشت،
  • تولید محصولی با کیفیتی بسیار بالاتر از کشت در زمین به روش سنتی
  • و همچنین جلوگیری از اتلاف زمان
  • و از همه مهم تر نگهداری از پیاز ها در محیطی کاملا ضد عفونی شده که خود راهی برای جلوگیری سرمازدگی پیاز ها و مانع از انتقال هر نوع عفونت و بیماری به پیاز آن هاست .

کاهش به سزایی می دهد و تمام هزینه دستگاه جبران شده و حتی سودی بالاتری نیز عاید ما می شود. پس بیایید با هم به وسیله کشت اصولی زعفران به بهبود بحران بی آبی کشور کمک کنیم .

آموزش کاشت زعفران به روش ایرپونیک

با توجه به مزیت های قابل توجه این روش کشت خصوصا کاهش مصرف آب در کشت ایروپونیک زعفران ، در تیم کافه زعفران بر آن شدیم تا کارگاه آموزشی با این عنوان در واحد رسانه کافه زعفران تهیه کنیم و آن را در دسترس عموم علاقه مندان به این روش کشت قرار دهیم. با توجه به هزینه بالای شرکت در کلاس های حضوری و همچنین در دسترس نبود آموزش ها در بسیاری از نقاط کشور، برای آشنایی با این روش کشت زعفران، توصیه می کنیم آموزش کاشت بدون خاک زعفران را مشاهده نمایید.

بیشتر بخوانید:  هویجی شدن پیاز زعفران

 

کشت ایروپونیک زعفران

کشت ایروپونیک زعفران

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0
Message Us on WhatsApp