چرا نباید زعفران را در گلخانه بکاریم؟

کاشت گلخانه ای زعفران و پاسخ به این سوال که چرا نباید زعفران را در گلخانه بکاریم؟ موضوع مهمی است که در ادامه این مطلب می خواهیم در رابطه با آن با شما صحبت کنیم. پس در ادامه با کافه زعفران همراه باشید.

از زمان انشار خبر کاشت گلخانه ای زعفران در اخبار ایران بیش از ۲۸ ماه می گذرد، مثل همیشه یک نوآوری در ابتدای سیر تکامل خود مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.  از آن زمان تا کنون اشخاص بسیاری تلاش کردند تا علم کشت ایروپونیک زعفران را بیاموزند و به نوبه خود درآمدی از این سفره در حال گشایش حاصل کنند.

یه نکته کلیدی در بازار ایران نسبت به سایر کشورهای در حال توسعه وجود دارد یا شاید من بعنوان یه شخص نوآور به دلیل عدم آشنایی با فرهنگ و تاریخ دیگر کشورهای درحال توسعه این طور فکر می کنم و آن این است که وقتی یک روند یا ترند نوآوری بر کشور حاکم می شود عده بسیاری تلاش می کنند تا همه راه هایی که می شود از قبل این نوآوری کسب درآمد کرد را شناسایی کنند و تا زمانی که تنور داغ است نان های بیشتری تولید کنند.

 

این روند که البته همیشه هم نتایج منفی به بار نمی آورد در نهایت منجر به نابودی بسیاری از نوآوری ها در کشور می شود و هموطنان ما قبل از اینکه مزه توسعه و بکارگیری برخی نوآوری ها را بفهمند به دلیل عجول بودن همیشگی ما ایرانی ها برای مدتی طولانی یا شاید برای همیشه از بهره برداری از مواهب نوآوری ها محروم می شوند.

کاشت گلخانه ای زعفران

کاشت گلخانه ای زعفران

این روز ها در صنعت کشاورزی کشور و به خصوص در عرصه گیاهان دارویی شاهد متمرکز شدن افراد و گروه های بسیاری به سمت کاشت گلخانه ای زعفران هستیم. کشت ایروپونیک زعفران یک روش کشت بدون خاک زعفران است که وام گرفته شده از دانش و تجربه چینی ها در ایران است. در کشور چین بیش از ۱۰ سال است که بصورت علمی و عملی بر روی جنبه های مختلف کشت ایروپونیک زعفران کار شده است.

چرا نباید زعفران را در گلخانه بکاریم؟

اینکه چرا چینی ها تمرکز قابل توجهی بر روی این روش کشت زعفران گذاشته اند می تواند دلایل بسیاری داشته باشد. اما برخی  دلایل که به نظر اینجانب رسیده را در این بخش ذکر می کنم:

  • کشور چین یک مصرف کننده بزرگ زعفران است و هزاران سال است که زعفران ایران از راه ابریشم به این کشور پهناور راه یافته و بازار مصرف خود را ایجاد کرده است.
  • زیرساخت های موجود کشور چین صرفاٌ می تواند ۲۰ درصد نیاز این کشور به زعفران را تأمین نماید.
  • همه استان های کشور پهناور چین قابلیت کشت زعفران را ندارند.
  • اقیلیم پر باران کشور چین برای پرورش زعفران مناسب نمی باشد.
  • نیروی انسانی ارزان قیمت که به وفور یافت می شود کمک موثری در راه توسعه این سیستم کشت بوده است.
  • قیمت بالای جهانی زعفران و هزینه پایین تولید آن در کشور چین به دلیل برتری های نسبی متعدد یک محرک قوی برای توسعه روش های نوین کشت زعفران است.

اختراعات بسیاری در کشور های چین و ژاپن وجود دارد که در جنبه های متعددی بر بکارگیری علوم نوین در کشت و کار زعفران کار کرده اند و کاشت گلخانه ای زعفران نیز یکی از این موارد است. مانند کشور عزیز ما ایران ، در چین نیز مناطق محروم و دور افتاده بسیاری وجود دارد و کارآفرینان بسیاری با بکارگیری و توسعه کشت ایروپونیک زعفران علاوه بر اشتغال زایی توانسته اند نقش قابل توجهی در محرومیت زدایی از مردم و منطقه خود ایفا کنند.

اختراعاتی که در بالا به ان اشاره شد، در حوزه های مختلف از جمله تکنیک های متعدد کشت بافت در تولید و ایجاد پیاز های زعفران با تعداد بالا برای بکار گیری در کشت سنتی و کشت ایروپونیک زعفران و کشت بافت اندام جنسی گیاه زعفران به منظور تولید مستقیم کلاله زعفران در شرایط کشت در شیشه یا In Vitro است.

در آینده نزدیک بررسی های دقیق تر خود را در باره صحت و سقم ادعاهای مطرح شده در این اختراعات را از طریق همین رسانه آموزشی منتشر خواهیم کرد و از تمامی دوستان، محققان و دانشمندانی که می توانند در زمینه کاشت گلخانه ای زعفران با ما همکاری نمایند دعوت می کنیم تا به تیم فنی کافه زعفران بپوندند.

زعفران یک میراث ایرانی است و با تحقیقات و پژوهش هایی که در سراسر دنیا در حال انجام است، برتری های نسبی ایران در تولید این محصول ارزشمند در حال تأثیر پذیری و در مرحله آسیب پذیری است. اگر قرار است جایگاه خود را در تولید این محصول ارزشمند حفظ کنیم به همکاری همه جانبه صنعت گران و پژوهشگران، محققین و مخترعین کشور نیازمندیم.

در آینده نزدیک بررسی های دقیق تر خود را در باره صحت و سقم ادعاهای مطرح شده در این اختراعات را از طریق همین رسانه آموزشی منتشر خواهیم کرد و از تمامی دوستان، محققان و دانشمندانی که می توانند در زمینه کاشت گلخانه ای زعفران با ما همکاری نمایند دعوت می کنیم تا به تیم فنی کافه زعفران بپوندند.

اما موضوع اصلی این مقاله، پاسخ به این سول این است که چرا و درچه صورتی نباید کاشت گلخانه ای زعفران را امتحان کنیم ؟! در مصاحبه های متعددی که در رسانه های اجتماعی و شبکه هایی مانند آپارات وجود دارد، موارد بسیاری از کاهش قابل توجه و صرفه جویی بزرگ در مصرف آب در کشت ایروپونیک زعفران در مقایسه با کشت سنتی آن یاد کرده اند. اما بیایید تا نگاهی دقیق تر به این مساله داشته باشیم.

اگر هدف شما کاهش محسوس در مصرف آب است ، زعفران ایروپونیک نکارید!

دلیل توسعه کشت زعفران در استان های کم آب و کم باران خراسان که اکنون به سایر بخش ها و مناطق کشور نیز سرایت کرده، نیاز آبی پایین گیاه زعفران به آّبیاری می باشد. در منابع علمی متعددی که قبلا بررسی کرده ام ، نیاز آبی گیاه زعفران را ۲۰۰ میلی متر و معادل ۲۰۰۰ متعر مکعب در هر هکتار می دانند. در حالی که نیاز آبی برای محصولات پر کشتی مانند گندم و جو در حدود ۴۰۰ میلی متر و برای یونجه حدود ۱۲۰۰ میلی متر می باشد.

بیشتر بخوانید:  ده مزیت کشت ایروپونیک زعفران

به دلیل همزمانی رشد زعفران در فصل پاییز و زمستان و اوایل بهار که حتی در خشک ترین نقاط ایران نیز همراه با بارندگی می باشد واز طرفی عمده محصولات باغی و زراعی ما در این فصول نیاز به آبیاری ندارند، کشت زعفران در نقاط سرد و خشک ایران یک مزیت نسبی محسوب می شود. در صورتی که در این ۷ ماه دوره رشد گیاه، بخشی از نیاز زعفران از طریق بارندگی تکمیل گردد، می بایست مانده نیاز گیاه را از طریق آبیاری تأمین نمود.

کاشت گلخانه ای زعفران

کاشت گلخانه ای زعفران

به یک نکته در خصوص بارندگی و نیاز زعفران به آب باید توجه نمود. برای محصول زعفران ۳ دوره آبیاری حساس ذکر شده،

  • آب گل که معمولاً در اواسط شهریور یا اوایل مهرماه انجام می شود.
  • زاییج آب که با فاصله ۴۰ تا ۵۰ روز بعد از آبیاری اول و بعد از پایان گلدهی زعفران انجام می شود .
  • و زرد آب که در آستانه زرد شدن برگ های زعفران یا بعد از آن به منظور فرصت سازی برای برگشت مواد غذایی از برگ ها به کورم زیرزمینی یا همان پیاز زعفران است صورت می گیرد.

مورد بعدی در اهمیت زرد آب زعفران حفظ رطوبت خاک در حد مطلوب برای جلوگیری از آسیب به پیاز زعفران تا پایان خواب ظاهری گیاه و آب گل نوبت بعدی است .

به دلیل خشک شدن آب بسیاری از قنات ها در روستاهای مورد کشت و کار زعفران و کاهش شدید سطح منابع آب چاه های کشاورزی، بسیاری از کشاورزان قادر به تأمین آب هر سه مرحله هم نیستند و چشم به رحمت الهی از آسمان می دوزند تا روزی آنها را به زمین بفرستد.

باتوجه به بیان همه نکات بالا، و تامین متوسط ۱۰۰ میلیمتر بارندگی پاییز و زمستان در بسیاری از مزارع زعفران کشور این که ادعا کنیم در کاشت گلخانه ای زعفران مصرف آب را به طرز چشم گیری کاهش می دهیم صحیح نمی باشد. چرا که بعد از انتقال پیاز های زعفران به زمین بعد از پایان گلدهی آنها در گلخانه باید زاییج آب بلافاصله صورت گیرد و مابقی جریان مانند کشت سنتی زعفران خواهد بود.

از سوی دیگر بسیاری از افرادی که وارد حوزه کاشت گلخانه ای زعفران می شوند به دلیل اینکه شناخت کافی نسبت به زعفران ندارند،‌ با بیش آبیاری زعفران نه تنها در مصرف آب صرفه جویی نمی کنند بلکه باعث آسیب به محصولات خود نیز می شوند.

اگر به بازار محدودی فکر می کنید، به دنبال کاشت گلخانه ای زعفران نروید !

در کاشت گلخانه ای زعفران ، محصول شما در فضایی سالم تر و بهداشتی تر تولید می شود.

یکی از موانعی که در سال های اخیر مانع از صادرات بخش بزرگی از زعفران تولید شده در کشور ما بوده است ، انواع آلودگی های شیمیایی و میکروبی زعفران تولید شده به روش سنتی است. زعفرانی که در مزرعه تولید می شود به دلیل اینکه در مجاورت خاک قرار دارد و ممکن است در تماس با کود های حیوانی قرار گیرد، مستعد آلودگی به انواع آلودگی ها است.

همیشه در فصل برداشت زعفران در اکثر مزارع کشت سنتی زعفران شاهد بارندگی و به دنبال آن وقوع یخبندان در مزرعه زعفران هستیم . افزایش رطوبت، باز شدن برخی گل ها در طی باران و پخش مجدد ذرات خاک و آلودگی ها در این شرایط احتمال الودگی زعفران را افزایش می دهند.

اما یه حقیقت دیگر در مورد آلودگی زعفران های صادراتی در کشور ما نیز وجود دارد. بخش وسیعی از آلودگی های ایجاد شده بعد از برداشت گل و در محل های فرآوری به زعفران منتقل می شود. اگر قصد کاشت زعفران یا تولید آن را با مقصود صادرات دارید با توجه به حساسیت های کشور هدف در نظر داشته باشید که آثار بجا مانده از سموم کشاورزی در مزرعه ، بخصوص در سال های اخیر که با افزایش چشمگیرقیمت سموم با کیفیت، کشاورزان به سمت سموم ارزان قیمت رو آورده اند، تا سال ها باقی می ماند. در مواردی در بررسی آزمایش نمونه های زعفران شاهد بوده ایم که زعفرانی که با حساسیت بالا در تولید و فرآوری تولید شده در نتایج آزمایش به سموم سیب زمینی آلوده بوده و این آلودگی به سه سال قبل که در همان مزرعه سیب زمینی کشت می شده بر گشته است.

اگر قصد کاشت زعفران یا تولید آن را با مقصود صادرات دارید با توجه به حساسیت های کشور هدف در نظر داشته باشید که آثار بجا مانده از سموم کشاورزی در مزرعه، تا سال ها باقی می ماند.

بیشترین میزان الودگی های شیمیایی مربوط به سموم خانگی مبارزه با حشرات موزی و جوندگان است. این سموم برای اثر گذاری بیشتر و طولانی تر از ترکیبات با دوره کارنس بالا ساخته می شوند و گاهی تا ۶ ماه بعد از مصرف آثار آلایندگی آنها در محیط باقی می ماند. در صورتی که زعفران خود را در چنین فضایی خشک کنید احتمال الودگی آن وجود دارد.

مورد بعدی سخت گیری در مورد محصول زعفران صادراتی ،آلودگی به فلزات سنگینی همچون سرب و آرسنیک است. این آلاینده های فلزی در کودهای شیمیایی ارزان قیمت با مقدار بیش از حد مجاز یافت می شوند و در صورت استفاده مستمر از آنها یا استفاده از فاضلاب انسانی در اختلاط با کود های دامی که به درستی کمپوست نشده اند، احتمال آلودگی عناصر سنگین در محصول بالا می رود. از نقطه نظر اثر گذاری عناصر سنگین در کاشت گلخانه ای زعفران نگرانی وجود ندارد، چرا که در مرحله تولید گل ، محصول در معرض کود های شمیایی قرار نمی گیرد.

بیشتر بخوانید:  کمک فن آوری چینی به ثروتمند شدن کشاورزان افغان

اگر امنیت کشت برای شما اهمیتی ندارد، کشت ایروپونیک زعفران را امتحان نکنید !

یکی از تهدید های کشت سنتی زعفران، گسترش خسارت کنه و قارچ در مزرعه زعفران است. در صورتی که زعفران کار در زمان کاشت در مزرعه دقت نکند و یا از کود های دامی تازه استفاده نماید، خطر گسترش خسارت کنه در مزرعه افزایش می یابد. اما در کشت ایروپونیک زعفران، در مرحله نقره کردن یا پاک سازی پیاز زعفران پیاز های آلوده حذف می شوند و در مرحله گند زدایی با کنه و عوامل قارچی مبارزه می کنیم.

در برخی منابع به برتری کاشت گلخانه ای زعفران با توجه به آسیب پذیر نبودن در مقابل خسارات جوندگانی از جمله موش، خرگوش و خار پشت یاد می کنند.

کاشت گلخانه ای زعفران

کاشت گلخانه ای زعفران

خسارت موش به مزرعه زعفران که معمولاً موش های کور می باشد، در فصل بهار و تابستان می باشد. این موش ها در مسیر خود مزرعه را در می نوردند و با جویدن پیاز ها و ناقص کردن آنها به مزرعه خسارت می زنند. در کشت ایروپونیک زعفران به دلیل دوره انبارداری و خروج سریع پیاز ها از مزرعه احتمال خسارت موش ها کاهش می یابد.

اما خسارت خرگوش و خارپشت بعد از ظهور برگ های زعفران آغاز می شود. این جوندگان با تغذیه از برگ های زعفران مانع از تکمیل دوره رشد پیاز های زعفران شده و این نوع خسارت در کشت سنتی و کشت ایروپونیک تفاوتی ندارد.

اگر کیفیت برای شما مهم نیست، کاشت گلخانه ای زعفران گزینه مناسبی نیست.

در روش کشت سنتی زعفران عوامل متعددی در زمان گلدهی بر کیفیت محصول تولید شده اثر می گذارد، به همین دلیل است که زعفران کاران در مزارعی مانند مزارع زعفران قاین در اولین فرصت و بعد از اذان صبح برای برداشت گل های خود اقدام می کنند و در بسیاری از مزارع قبل از طلوع آفتاب برداشت گل ها به پایان می رسد. که این یکی از دلایل برتری زعفران قاین و شهرت جهانی آن است به نوعی که بسیاری از مصرف کنندگان، گمان می برند زعفران قاینات یک برند زعفران است، در حالی که به نوعی یک نشان جمعی یا دقیق تر یک علامت جغرافیایی است.

اما برداشت زود هنگام زعفران در مزارع سبب ایجاد نوعی ضعف در محصول تولید شده نیز می شود، وقتی که گل زعفران فرصت کافی برای ظهور و باز شدن در اختیار دارد، ریشه ها یا کلاله های بلند تر و با کیفیت تری تولید می کند. اما وقتی گل ها در اول صبح و بصورت غنچه برداشت شوند، گل فرصت کافی در اختیار نخواهد داشت.

در کشت ایروپونیک زعفران ، به دلیل حذف نور مستقیم آفتاب اثر گذاری مخرب آن نیز کاهش می یابد. بنابر این گلخانه دار به گل ها فرصت کافی می دهد تا به طور کامل باز شوند و سپس برای برداشت آنها اقدام می کند. از آنجا که جریان هوا و نور آفتاب وجود ندارند، محصول تولید شده از نظر وزنی وهم از نظر کیفی محصول مطلوب تری خواهد بود.

در صورت وقوع بارندگی در یک مزرعه زعفران در فضای باز، هم آلودگی زعفران افزایش می یابد و هم زعفران باران خورده ارزش بسیار کمتری دارد. و این از نقایص بزرگ کشت سنتی زعفران است که در کشت ایروپونیک مرتفع شده است.

مبلغان کاشت ایروپونیک زعفران بارها در منابع آموزشی خود به تراکم بالای کاشت زعفران اشاره می کنند و شنیده ایم که در یک فضای ۱۰۰ متر مربعی می توان به اندازه یک هکتار کشت سنتی زعفران، پیاز کشت کرد. در فضای ۱۰۰ متر مربع در کشت طبقاتی ۵۰۰ متر مربع فضای کشت در دسترس خواهد بود. با حفظ تراکم ۱۰ تا ۱۳ کیلوگرم در هر متر مربع به حداکثر کشت ۶٫۵ تن پیاز زعفران در این فضا خواهیم رسید.ه

البته باید به این نکته توجه داشت برای کاشت ایروپونیک زعفران معمولا پیاز هایی انتخاب می شود که وزن بالای ۱۲ گرم داشته باشند و ترجیح بر پیازهای بالای ۲۰ گرم می باشد. در یک مزرعه سنتی زعفران در گذشته تراکم های پایینی برای کاشت انتخاب می شد، که معمولا کمتر از ۵ تن در هکتار بود. با این تراکم کشت می شود از یک مزرعه برای ۷ سال متوالی بهره برداری نمود. بعد از ۷ سال پیاز ها را از زمین خارج می سازند وبرای کشت مجدد در زمین دیگری استفاده می کنند.

اما با افزایش آگاهی کشاورزان و تلاش های مروجین کشاورزی برای افزایش بهره وری مزارع زعفران، امروزه شاهد کشت هایی با تراکم های بالاتر هستیم. این تراکم تا ۱۵ تن پیاز در هکتار هم می رسد. با این تراکم بالا ، عمر بهره برداری مزرعه به ۴ سال کاهش می یابد. در تراکم بالاتر میزان برداشت بالاتر بوده و از منابع آبی استفاده بهینه صورت می گیرد.

نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که ۱۵ تن پیازی که در کشت سنتی مورد استفاده قرار می گیرد، از نظر کیفی با ۶٫۵ تن پیازی که در کاشت ایروپونیک زعفران مورد استفاده قرار می گیرد برابری می کند. چراکه در کشت سنتی چنین حساسیت هایی وجود ندارد.

اگر  نیروی انسانی در مواقع مورد نیاز ندارید، ایروپونیک گزینه مناسبی نیست !

اما یک نقطه ضعف یا قوت دیگر کاشت ایروپونیک زعفران، نیروی انسانی مورد نیاز آن است. برای اینکه بتوانیم پیاز های زعفران را بصورت ایروپونیک کشت کنیم در مراحل متعددی به نیروی انسانی نیاز داریم.

در دوره انبار داری پیازهای زعفران، می بایست هر چند روز یکبار پیازهای زعفران را جابجا نمود تا پیاز هایی که در ته سبد های نگه داری قرار دارند  در معرض هوا قرار بگیرند. در صورت اغفال در این مرحله و هوادهی نامناسب پیاز های زعفران، شاهد لهیدگی پیازهای زیرین و گسترش آلودگی های قارچی خواهیم بود.

بیشتر بخوانید:  کشت ایروپونیک زعفران و کاهش مصرف آب

توجه داشته باشید که در انبار نیز موش ها و خرگوش یا خار پشت ها می توانند به پیاز ها خسارت وارد کنند، پس سالن مناسبی رابرای انبار داری انتخاب کنید.

مرحله بعد پاک سازی یا نقره کردن پیازهای زعفران است. ۳ نفر نیروی ماهر تنها می توانند روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم پیاز رعفران را پاک سازی کنند و از آنجا که در سایر شهرهای ایران نیروی کاری ماهر و آشنا با زعفران به راحتی در دسترس نیست ممکن است به نیروی بیشتری نیاز داشته باشید.

بعد از پاکسازی، گند زدایی و چیدن پیازها در سبد مرحله دیگری است که به نیروهای انسانی نیاز داریم. ۳۰ تا ۴۰ روز بعد با ظهور جوانه های جانبی پیاز های زعفران، باید برای حذف آنها دست به دامن نیروی انسانی شوید. از آنجا که این جوانه ها یک باره ظاهر نمی شودند، به مدت یک هفته، هر روز باید برای حذف این جوانه ها اقدام کنید.

آخرین مرحله که به نیروی انسانی نیاز خواهید داشت ، انتقال پیاز ها به مزرعه برای طی کردن دوره رشد است. با توجه به اینکه ممکن است ریشه پیازها ظاهر شده باشند، این مرحله نیز حساسیت های خاص خود را دارد و باید توسط نیروی کاری آزموده انجام شود.

کاشت گلخانه ای زعفران

کاشت گلخانه ای زعفران

سایر مراحل که به نیروی انسانی نیاز دارید، مشابه کشت سنتی زعفران است. مراحل بعدی مبارزه با علف های هرز زعفران و مراحل سر رسی و شاید تغذیه زعفران به صورت محلو پاشی است.

اما این نیاز مبرم به نیروی انسانی اگر از جنبه دیگری به ان نگاه کنیم می تواند یک فرصت باشد که منجر به اشتغال زایی مضاعف در کشور خواهد شد. یکی از دلایل توسعه این روش کشت در کشور چین، دسترسی به نیروی انسانی ارزان قیمت در تمامی مراحلی است که در بالا به آن اشاره شد.

هدف از نگارش این مقاله آشنایی تمامی علاقمندان به توسعه و آزمایش این روش کشت است. بهتر است بعد از آگاهی کامل برای سرمایه گذاری اقدام کنید. بسیاری از علاقمندان برای تأمین مایحتاج خود اقدام به کشت زعفران می کنند. برای این دسته از علاقمندان توصیه می کنم، کاشت در گلدان را انتخاب کنند. برای صرفه جویی در فضای مورد استفاده خود می توانید کشت با تراکم بالاتر را انتخاب کنید.

در چه صورت کشت ایروپونیک گزینه مناسبی برای ما می باشد؟

همه مواردی که در بالا یاد شد با هدف ستایش یا نکوهش کاشت ایروپونیک زعفران نبوده، بلکه اولین و مهمترین مسئولیتی که بر عهده رسانه آموزشی کافه زعفران می دانیم، شفاف سازی و روشن کردن ابهامات موجود درباره کاشت گلخانه ای زعفران است.

این روزها ترند فناوری کشاورزی ایران کاشت ایروپونیک زعفران است، زعفران گیاه دارویی ارزشمند و گران قیمتی است و امروز بجز معدودی از اقلیم های آب و هوایی ایران در بیشتر مناطق سرزمین های چهار فصل ایران ما قابل کاشت است، فقط اگر باید ها را ندارید و برای نباید ها خود را متعهد نمی دانید روی این موضوع سرمایه گذاری نکنید.

باید آب و زمین کشاورزی متناسب با میزان سرمایه گذاری خود در اختیار داشته باشید، زعفران محصولی است که به آب شیری نیاز دارد، آب های رسوب ساز و لب شور باعث از بین رفتن پیاز زعفران در بلند مدت و عدم رشد کافی آن بعد از بازگشت به خاک در کاشت ایروپونیک زعفران می شوند.

باید صبر و حوصله کافی داشته باشید، جدای از تجاری بودن و اقتصادی بودن این فعالیت، این الگوی کاشت یک تمرین کشاورزی هوشمندانه است، اگر به کشاورزی علاقه ای ندارید وارد این حوزه نشوید.

کاشت گلخانه ای زعفران یا همان کاشت زعفران به روش ایروپونیک ، و یا هر محصول دیگر حساسیت های علمی و فنی و چالش های منحصر بفرد خود را دارد، پس باید با دقت و حساسیت بالا تمام مراحل، انبار داری، دوره آماده سازی و دوره حضور پیاز های زعفران در گلخانه را رصد کنید و بر جنبه های مختلف آن آشنایی پیدا کنید.

سرمایه گذاری در کاشت گلخانه ای زعفران یک سرمایه گذاری با دوره بازگشت حداقل ۳ سال است، اگر به دنیال سریع پولدار شدن هستید مسیر دیگری را انتخاب کنید.

سرمایه گذاری در کاشت گلخانه ای زعفران یک سرمایه گذاری با دوره بازگشت حداقل ۳ سال است، اگر به دنیال سریع پولدار شدن هستید مسیر دیگری را انتخاب کنید.

نیروی انسانی نقش غیر قابل انکاری در موفقیت و سوددهی این سیستم کاشت دارد. اگر نیروی انسانی متعهد و باهوش و با انصاف در دسترس ندارید سود دهی شما تحت الشعاع قرار خواهد گرفت و محدود خواهد شد. پس از قبل از شروع در اندیشه نیروی انسانی مورد نیاز خود باشید. در دوره انبار داری برای چرخاندن پیاز ها، برای نقره کردن پیاز ها، چیدن آنها در طبق ها، حذف جوانه های جانبی، برداشت  و پر کردن گل های زعفران ، انتقال پیاز ها به خاک و در عملیات داشت مزرعه زعفران به نیروی انسانی نیاز دارید.

در روش کاشت گلخانه ای زعفران ، به فضای بسته که نوردهی و رطوبت آن را بتوانیم کنترل کنیم نیاز داریم، حساسیت هایی در این بخش نیز وجود دارد، در یکی از مصاحبه هایی که با یکی از زعفران کاران ایروپونیک کار در کرج داشتیم نکاتی خوبی در این باره بیان شد که می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر این مصاحبه را گوش کنید. راه اندازی یا آماده کردن این فضا سرمایه زیادی می برد، اگر چنین فضایی در دسترس شما است، هزینه های شما بسیار کاهش خواهد یافت.

ممنون از اینکه این مقاله را مطالعه کردید، نظرات سازنده شما همیشه راهنمای ما و انگیزه ما برای ادامه کار می باشد. منتظر مقالات بعدی ما باشید. ما هم منتظر دریافت دیدگاه ها و نقطه نظرات شما هستیم. این دیدگاه ها منجر به تولید محتوایی با کیفیت تر در کافه زعفران خواهد شد.

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0