گزارشی از کاشت زعفران در مالزی به روش های نوین

کاشت زعفران در مالزی با استفاده از روش های جدیدی همانند کشت بافت در حال انجام می باشد. در ادامه معرفی روش روش ها و کشور های مختلف جدید تولیدکننده زعفران در سراسر دنیا، این بار به دنبال گزارشی از کشت زعفران به روش های جدید در مالزی رفته ایم. برای آشنایی با داستان کشت زعفران در مالزی ، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.لازم به ذکر است که مقاله کاشت زعفران در مالزی، به زبان فارسی توسط تیم فنی کافه زعفران ترجمه شده است. در قسمت هایی که لازم بوده توضیحاتی توسط کارشناسان ما به مطلب اضافه شده که این توضیحات در متن مشخص شده می باشند.

نگاهی به جایگاه زعفران در کشور مالزی

زعفران گرانتری ادویه در جهان است و مالزی در حال حاضر در حال رشد آن در حیاط خلوت خود است.!(کافه زعفران: و به صورت چراغ خامورش شاهد کاشت زعفران در مالزی هستیم.)

پادشاه ادویه ها ، رشته های زیبا و قرمز رنگی که این ادویه را تشکیل می دهند، کلاله های گل زعفران است که با دقت دستچین شده و خشک می شوند.

زعفران که هزاران سال است به عنوان ادویه اصلی غذاها در پهنه  آسیای غربی مورد استفاده قرار می گیرد، بسیار گران قیمت است. قیمت هر کیلوگرم زعفران خشگ  در مالزی ۲۸۰۰۰ تا ۳۲۰۰۰ رینگیت می باشد.

علت قیمت بسیار بالای زعفران را می تواند به روش های برداشت آن مربوط باشد.

بعد از برداشت گل های زعفران یک هکتار از مزارع و با دقت و زحمت فراوان پر کردن آنها، فقط ۵ تا ۷ کیلو گرم زعفران خشک بدست می آید (کافه زعفران: البته این میزان از متوسط تولید بسیاری از مزارع زعفران در ایران بیشتر بوده به طوری که میانگین تولید زعفران در بسیاری از مزارع استان های خراسان ایران کمتر از ۳ کیلوگرم زعفران خشک در هکتار می باشد).

هر گل زعفران فقط سه کلاله دارد، این به این معنی است که حدود ۱۰۰۰ گل باید به دقت برداشت شده و پرکنی شود تا  ۱۰ گرم کلاله خشک برداشت شود.

کاشت زعفران در مالزی همراه با پیشرفت علم کشاورزی

زعفران را تنها می توان در اقلیم های چهار فصل یا در آب و هوای مدیترانه ای مانند کشورهای آسیای غربی پرورش داد.

با این حال، یک تیم از محققان از دانشکده علوم دانشگاه  مالزی تحت رهبری پروفسور رسنا مت تاها اخیراً موفق به کشت آزمایشی نمونه های اولیه زعفران در مالزی شده اند.(کافه زعفران: کاشت زعفران در مالزی پس از تحقیقات آزمایشگاهی فراوان می تواند سرآغازی بر کاشت این محصول در سراسر دنیا و با هر آب و هوایی باشد.)

پیازهایی که در محیط کشت آزمایشگاهی  به صورت in vivo رشد یافته بودند ، برای اولین بار در فاصله ماه نوامبرسال گذشته (۲۰۱۵) تا ژانویه امسال(۲۰۱۶) گلدهی کردند.

موفقیت در کاشت زعفران در مالزی در آب و هوای گرمسیری حاره ای برای نخستین بار امیدوار کننده است.

پروفسور رسنا گفت، با این حال، قبل از اینکه بتوان در مقیاس وسیع در مالزی به کشت و کار زعفران پرداخت، تحقیقات بیشتری باید انجام شود.

او و تیمش  از سال ۲۰۱۴ با اعطای کمک هزینه تحصیلی دانشگاه مالزی بر روی این موضوع کار می کنند.

کاشت زعفران در مالزی

کاشت زعفران در مالزی

زعفران تنها می تواند در کشورهای چهار فصل و مدیترانه مانند ایران، که بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان است، رشد کند. ترکیه، کشمیر (هند) و کشورهای اروپایی مانند اسپانیا و فرانسه نیز زعفران را در مقادیر کمتر تولید می کنند.

 

وی در مصاحبه ای با “برنانا” گفت: “گلدهی زعفران در مالزی، امکان تجاری سازی این روش را نشان می دهد.”

همچنین زعفران به نام “طلای قرمز” نه تنها در آشپزی، بلکه در تهیه رنگ خوراکی، درعطر سازی  و همچنین در زمینه پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.

این ادویه حاوی سافرانین، یک ترکیب قوی ضد سرطان و آنتی اکسیدان است. از جمله مزایای سلامتی زعفران این است که باعث رشد سلول های مغزی در انسان و تقویت حافظه می شود.

بسیاری از انتشارات پزشکی سنتی در اسلام، مزایای زعفران را مورد بررسی قرار دادند، ادعاهایی که توسط پزشکی مدرن تایید شده است.

در هند، زعفران اغلب برای درمان سوء هاضمه استفاده می شود. این ادویه غنی از ویتامین B2 و ریبوفلاوین است و مطالعات نشان داده است که می تواند به جلوگیری از سرطان های دستگاه گوارش کمک کند.

زعفران به عنوان یک عامل ضد افسردگی برای افرادی که از افسردگی رنج می برند استفاده می شود.

زعفران یک گیاه حساس است که نیاز به مراقبت مناسب دارد. این گل در اوایل پاییز، زمانی که درجه حرارت بین ۱۱ و ۱۸ درجه سانتیگراد کاهش یافت ، گل دهی را آغاز می کند.

در ایران گلها در ماههای سپتامبر تا نوامبر گل دهی می کنند. همان پیازها می توانند برای ۱۰ سال گل دهی کنند،

با این حال،پیازها معمولا هر پنج سال یک بار جایگزین می شوند تا تولید کلاله زعفران با کیفیت بالا را تضمین کنند.( کافه زعفران: این تصور که پیازهای زعفران در ایران ۱۰ سال گلدهی می کنند حاصل تصور اشتباه خبرنگار مالزی است، یک مزرعه در صورتی که با تراکم پایین کاشته شده باشد، می تواند تا ۱۰ سال گلدهی کند، البته بطور قطع بعد از سال پنجم به دلیل تکثیر پیازها و پر شدن زمین و افزایش رقابت بین پیازها، تولید مزرعه کاهش می یابد. پیازهای زعفران هرساله نو می شوند و گل هر سال زراعی حاصل عملکرد زعفران کار در سال زراعی قبل می باشد.)

استفاده از روش کشت بافت در کاشت زعفران در مالزی

Rosna گفت که تحقیقات اولیه نشان می دهد که این گیاه به خوبی در خاک های تیره و سرشار از هوموس رشد می کند و گلدهی را در دمای بین ۱۵-۲۰ درجه سانتیگراد آغاز می کند.

هنگامی که زعفران در دمای ۲۱-۲۸ درجه سانتیگراد رشد کند، تنها نیمی از آن رشد می کنند. در دمای بیش از ۳۰ درجه سانتیگراد، هیچ یک از آنها گل دهی نخواهند داشت.

همچنین مشخص شد که مواد مغذی موجود در خاک های تیره، بسیار مناسب برای رشد زعفران هستند.

“بعد از دو ماه پیازهای زعفران (در شرایط کشت بافت ) گلهای بنفشی را تولید کرد که عطر آنها شبیه به عطری بود که در کشور منشأ رشد کرده بودند. در این تحقیق، گل های زعفران با بیش از۲ ماه تأخیر در نوامبر تا ژانویه گلده شده است، که کمی متفاوت از آنهایی است که در ایران، که در پاییز (سپتامبر-اکتبر) گل دهی می گنند.

رشد و تولید گل های زعفران تحت تأثیر پیش تیمارهای پیاز زعفران قرار گرفت.

یک گل زعفران دارای پنج گلبرگ، سه کلاله  و سه پرچم  است.

در حال حاضر تحقیقات در حال بررسی راه هایی برای بهبود مراحل رشد و گلدهی زعفران از طریق کشت بافت است.

Rosna گفت که پیازهای زعفران در خاک بسیار آهسته رشد و باز تولید می شوند به طوری که سبب ایجاد تعداد کمی از پیازهای جدید می شود. بنابراین استفاده از کشت بافت برای میکروزایایی (Micro propagation)  گیاه گام مهمی در جهت حل مسئله است.

این روش بیوتکنولوژی اجازه می دهد تا گیاهان در مقیاس بزرگ سریع تری رشد کنند. او گفت که این پتانسیل بزرگی برای اقتصاد کشور مالزی است.

این روش بیوتکنولوژی اجازه می دهد تا گیاهان در مقیاس بزرگ سریع تری رشد کنند. او گفت که این پتانسیل بزرگی برای اقتصاد کشور مالزی است.

این تحقیق به صورت محلی و بین المللی تایید شده است و سال گذشته، مدال نقره در مسابقه iCompEx 2015 در جیترا، کداه  را برنده شد.

همچنین اخیرا دردومین دوره مسابقات جهانی نوآوری اختراعات (WiC)  ۲۰۱۶ در کره جنوبی این تحقیق توانست مقام اول را کسب کند.

روش های نوین زعفران در حال توسعه در دنیا

کافه زعفران : در این مقاله به استفاده از روش های نوین کاشت زعفران در مالزی پرداختیم، با توجه به پیشرفت روز افزون در حوزه کشاورزی و به وجود آمدن روش های جدید برای کشت تمامی گیاهان از جمله زعفران، لزوم یادگیری این روش های جدید و همچنین استفاده از روش های کاشت جدید بیش از پیش احساس می شود. همانطور که در سلسله مقالاتی که در کافه زعفران به دنبال انتشار آن ها هستیم و یا از قبل منتشر کرده ایم، اگر با روی باز به استقبال این روش ها نوین نرویم، تضمینی وجودی ندارد که بتوانیم از زعفران، میراث گذشتگانمان، حفاظت کنیم. برای آسنایی با روش های نوین کاشت زعفران توصیه می کنیم آموزش کاشت زعفران بدون خاک که پیشتر توسط کافه زعفران منتشر شده است را مشاهده فرمایید. با تشکر از توجه شما به نهاد کافه زعفران.

لینک مقاله اصلی به زبان انگلیسی

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0